Aj då...

Upptäckte just att man måste vara prenumernat på tidningen för att kunna läsa hela artikeln... Så här såg den ut iaf...
image274

Annika Andersson, Anette Svensson med sonen Jonathan och Susanne Rinne. I förgrunden spelar Erica Andersson och Adrian Rinne fotboll. Foto: Daniel Nilsson

Att bli lämnad ensam med barn att ta hand om är inte enkelt. Två löner blir till en, men utgifterna finns kvar.
-Man får kämpa med allt, säger en av de ensamstående mammor som Kuriren har träffat.


Muffins och mocca-rutor är framdukade på bordet när tre ensamstående mammor träffas för att ventilera, diskutera och socialisera.

Rädda Barnen-projektet Makalösa Mammor är avslutat sedan några månader tillbaka, men mammorna har fortsatt att träffas på egen hand. Just idag är de tre stycken.

-Vi är ju alla i samma situation. Vi behöver inte förkara något för varandra, vi vet vad det handlar om, säger Susanne Rinne, mamma till Adrian, 8 år.

Makalösa-projektet startade som en reaktion på Rädda Barnens fattigdomsrapport 2006.

-Vi kände att vi var tvungna att göra något för de här barnen och för deras mammor. Barnen fick träffa andra barn, de fick leka tillsammans och ibland ställde vi upp med läxläsning också. Samtidigt fick de här ensamma mammorna träffas och lära känna varandra, berättar Britt-Marie Pårs på Rädda Barnens lokalkontor i Söderhamn.

När projekttiden gick ut efter fyra månader, kände mammorna att de ville fortsätta träffas. Sagt och gjort. Nu träffas de på regelbunden basis, en gång varje eller varannan vecka, för att få möjlighet att prata med någon i samma situation.

-Man har ju vant sig vid att vara ensam men det är inte kul. Man får kämpa med allt, säger Anette Svensson, mamma till Theodor och Jonathan, 7 och 5 år.

Ekonomin är en tung bit. Anette Svensson läser för tillfället upp sina betyg. Tanken var att hon skulle börja plugga på högskolan till hösten men nu har hon fått tänka om.

-Jag får söka jobb istället för det fungerar inte ekonomiskt, säger Anette Svensson.

Annika Andersson, mamma till Erica och Jens, 12 respektive 8 år gamla, instämmer:

-Att ha haft två heltidslöner och sedan klara sig på en är jobbigt. Det är ju bara utgifterna för en portion mat som försvinner. Allt annat finns ju kvar, säger hon och syftar på hyra, räkningar och utgifter för bland annat kläder.

-Men det var jobbigare i början. Det har blivit bättre med tiden, tillägger hon och fyller på kaffekoppen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0